5 mar 2014

Rybka na obiad

Polecam rybkę "kulebiak z łososiem" według Pascala z kuchni Lidla. Nie tylko łosoś nadaje się na tę potrawę. Ja wypróbowałam pstrąga wędzonego. Potrawa na 3 osoby.

Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 500 g świeżego łososia
- 125 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cebula
- 70 g ugotowanego ryżu
- pęczek pietruszki
- ciasto francuskie
- jajko (niekoniecznie)- do posmarowania wierzchu ciasta
- sól i pieprz do smaku

Przepis:
    Cebulę pokroić. Pieczarki myjemy, kroimy. Cebulę i pieczarki podsmażamy. Łososia myjemy, osuszamy i gotujemy w mleku doprawionym solą i pieprzem. Gotujemy ok 5 min, żeby łosoś był w środku częściowo surowy. Nać pietruszki myjemy i kroimy drobno. Do miski wkładamy pieczarki z cebulą, łososia rozdrobnionego, ugotowany ryż oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy ciasto. Kroimy na dwa kawałki, jeden ok 11 cm, drugi 15 cm.
    Jajko roztrzepujemy, dodajemy odrobinę wody, mieszamy. Mniejszy płat wykładamy na blachę. Nakładamy farsz. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta, tak żeby w środku nie było powietrza. Dociskamy obie warstwy ciasta do siebie. Ciasto smarujemy jajkiem.
     Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C z termoobiegiem (220C bez termoobiegu) na ok 30 min.

Do tego w oryginalnym przepisie jest sos śmietanowo-winny, choć dla mnie jest za tłusty, zwłaszcza w połączeniu z tą potrawą. Ja wolę taki sos: 200 ml jogurtu, drobno posiekany jeden ząbek czosnku, trochę natki pietruszki i jak mam to skórka z połowy cytryny oraz sól. Wymieszać wszystko, odstawić do przegryzienia, minimum 20 min.


Innym przepisem są placuszki/kotlety rybne. Bardzo prosty przepis.

Składniki:
- ugotowane ziemniaki
- wędzona ryba (makrela, pstrąg lub inna)
- nać pietruszki
- jajko
-sól

Proporcje ziemniaków do ryby to pół na pół. Wszystkie składniki mieszamy. Formujemy placuszki. Smażymy na średnim ogniu, na odrobinie tłuszczu.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz