6 sie 2014

Idealny kapuśniak

Idealny taki jak z dzieciństwa.

Zupa na ok. 4 porcje
Składniki:
-połowa paska wędzonych żeberek
-połowa paska surowych żeberek
-ok. 2 sztuki korzenia pietruszki
-połowa selera
-połowa cebuli
-2 liście laurowe
-3 ziela angielskie
-ok. 0,3-0,5 kg kapusty białej
-4 ziemniaki
-sól, kminek, pieprz czarny, lubczyk

Żeberka, pietruszkę, selera, cebulę, liście laurowe i ziela angielskie zalać wodą (dokładnie nie pamiętam ile, prawdopodobnie 2-3 litry). Gotować aż zmięknie mięso. Dodać kapustę cienko pokrojoną. Gotować aż częściowo zmięknie, wtedy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i trochę soli. Jak wszystko zmięknie doprawić.
Smacznego.


3 komentarze:

  1. Ale się rozmarzyłam i zamarzył mi się kapusniaczek, taki z dziecinstwa. Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim gotowaniu mięsa z warzywami i przyprawami tkwi chyba sekret wszystkich dobrych zup i naszej kuchni. Po prostu trzeba by jedno przesiąknęło aromatem drugiego. Narobiłas mi apetytu na kapusniaczek. Pozdrawiam Beata

    OdpowiedzUsuń
  3. az mi slinka pociekla :D trzeba bedzie poszukac kapuchy kiszonej w sklepach ;D

    OdpowiedzUsuń