9 wrz 2014

Tajskie curry




Składniki:

ok 100 g kukurydzy (może być z puszki)
100 g białej papryki
100 g czerwonej papryki
20 g imbiru świeżego
2 ząbki czosnku
60 g cebuli
skórka z połowy limonki
sok z 1/3 limonki
400 ml mleczka kokosowego
20 g wiórków kokosowych
sól, pieprz,curry, ostra papryka
ok 300 g piersi z kurczaka (może być inne mięso, a nawet owoce morza czy ryba)
ryż




Cebulę drobno posiekać. Czosnek i imbir zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Cebulę wraz z  czosnkiem i imbirem wrzucić na zimną patelnię i powoli podgrzewać na małym ogniu, często mieszając. Po zrumienieniu i dobywającym się intensywnym zapachu wlać mleczko kokosowe. Dodać pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Chwilę poddusić. Pokroić papryki w drobną kostkę. Dodać do patelni. Po ok 5 minutach dodać kukurydzę. Po ok 10 minutach dodać wiórki. Doprawić, dodać sok z limonki.
Smacznego!