10 gru 2016

Zupa z topinamburu i kalafiora

Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Pochodzi z Ameryki Północnej.
"Można go stosować w celu poprawienia przemiany materii i utrzymania właściwej mikroflory jelit, w profilaktyce cukrzycy, nowotworów, chorób serca i naczyń oraz przy niewydolności nerek i arytmii serca. Ponadto wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w stanach przewlekłego zmęczenia. Bulwy topinambura są bogatym źródłem potasu, żelaza oraz tiaminy. Nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu." Źródło

topinambur
topinambur  nie obrany

topinambur
topinambur
obrany

Zupa z topinamburu i kalafiora
Składniki:
65 g pora
200 g topinambura
110 g kalafiora
trochę masła
ok szklanki wywaru warzywnego
sól, pieprz

Pokroić warzywa. Podsmażyć por na maśle. Dodać topinambura, kalafiora oraz wywar. Gotować ok 15 min do miękkości. Zmiksować na gładką masę. Doprawić. Smacznego!

zupa z topinamburu i kalafiora