12 sty 2017

Chleb owsiany

Chleb owsiany na zakwasie i drożdżach
chleb owsiany, chleb na drożdżach, chleb na zakwasie
Chleb owsiany
Z przepisu wychodzi duży bochenek. Wielkość ok 35×12 cm

chleb owsiany, chleb na drożdżach, chleb na zakwasie
Chleb owsiany

chleb owsiany, chleb na drożdżach, chleb na zakwasie


Składniki:
400 g maślanki
200 ml wody
70 g zakwasu
2 łyżeczki drożdży instant
520 g mąki pszennej typ 750 (może być też 450)
300 g mąki żytniej typ 2000
80 g płatków owsianych
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki miodu

Można dodać też ziarna. Ja tym razem dodatkowo dałam nasiona słonecznika około 2 garści.

Wymieszać wszystko. Wyrobić aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zostawić do wyrośnięcia 4-5 godzin. Po tym czasie uformować. Włożyć do formy. Zostawić jeszcze na 1 godzinę wyrastania. Piec w temperaturze 200 st.C 45-50 minut.