31 mar 2014

Makaron na zielono

Dla 2 osób

Składniki:
-ok. 200 g makaronu
-ok 150 g szpinaku świeżego
-200 g śmietany
- 1 kulka mozzarelli
-szczypior (ilość według uznania, ja dodaję 1/3 pęczka)
-ok 150 g piersi z kurczaka (można więcej)
-czosnek świeży, sól, pieprz

Przepis:
-Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu.
-Szpinak myję, kroję, wkładam do wrzątku na ok. 1 min. Wyjmuję, lekko odciskam.
-Pierś z kurczaka kroję na małe kawałki, solę, pieprzę.
-Śmietanę solę, dodaję drobno pokrojony czosnek i powoli podgrzewam. Pilnując aby śmietana się nie zważyła (dlatego ważne jest najpierw ją posolić, wymieszać i dopiero zacząć podgrzewać).
-Szpinak, kurczak, szczypior i mozzarella wędrują do śmietany. Mieszamy. Łączymy z makaronem. Chwilę podgrzewamy, ciągle mieszając, aby ser się rozpuścił.

SMACZNEGO!