25 mar 2014

Tarta na słono

Przepis bazowy pochodzi z książki "Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem. Część 1", autorstwa M. Konarzewska, B. Zielonka i M. Konarzewska-Sokołowska.

Ciasto:
300 g mąki razowej (może być też pszenna)
100 g margaryny (ja wolę masło)
1 jajo (wielkość M)
75 cm3 śmietany
3 g soli

1.Farsz- warzywny:
400 g marchwi
200 g groszku zielonego
3 jaja (wielkość M)
125 cm3 śmietany
100 g sera żółtego
natka pietruszki
pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

2.Farsz z kurczakiem i cebulą (porem):
1 duża cebula (por)
ok. 200 g piersi z kurczaka
3 jaja (wielkość M)
125 cm3 śmietany
100 g sera żółtego
sól,pieprz, pieprz ziołowy

Przepis:
Masło rozcieram w palcach z mąką połączoną z solą. Dodaję jajko wraz ze śmietaną. Zagniatam i chłodzę. Wyjąć, rozwałkować. Włożyć ciasto do formy. Piec w 200 stopniach 10-15 minut.
1.Pokroić marchew i zblanszować. Wymieszać z groszkiem i natką. Przyprawić.
2.Pokroić pierś, przyprawić pieprzem, solą i pieprzem ziołowym. Podsmażyć. Cebulę pokroić w półplasterki, podsmażyć (dla smaku można na odrobinie masła).
Zetrzeć ser. Wymieszać jaja ze śmietaną. Wyłożyć farsz na upieczoną tartę. Zalać masą śmietanowo-jajeczną. Posypać serem. Piec ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Dzisiejsza była z kurczakiem i cebulą.
tarta na słono, podkład do tarty
tarta na słono


tarta na słono