26 kwi 2014

Pierożki szpinakowo-serowe

Składniki:

Ciasto:
-570 g mąki pszennej
-30 g drożdży
-30 g cukru
-130 g mleka
-130 g masła
-2 jaja
-sól

Mieszam drożdże z mlekiem; a mąkę z solą, cukrem i margaryną. Łącze, dodaję jajka. Wyrabiam. Odstawiam na minimum 30 minut.


Farsz:
-250 g szpinaku świeżego
-2 ząbki czosnku
-1 opakowanie sera feta (ok 200 g) lub sera typu feta
-2 łyżeczki śmietany
-sól, pieprz

Szpinak umyć, pokroić, blanszować. Czosnek drobno pokroić, podsmażyć na patelni. Dodać rozdrobnioną fetę. Dodać szpinak. Doprawić. Wymieszać.


Ciasto chwilę wyrobić. Rozwałkować. Wycinać kształt koła. Nakładać farsz i zamykać.
Piec w piekarniku 180 st. C na wysmarowanej blasze 20-30 minut.

pierogi szpinakowo-serowe


pierogi szpinakowo-serowe


pierogi szpinakowo-serowe

pierogi szpinakowe-serowe

Zostało mi jeszcze trochę surowego ciasta, więc zamroziłam.

Smacznego!