11 maj 2017

Chleb pszenny na zakwasie


Zaczyn:

100 g zakwasu
180 g mąki żytniej typ 2000
180 g wody

Ciasto właściwe:

800 g mąki pszennej typ 750
ok. 400 g wody
4 łyżki syropu cukrowego
3 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
ew. ziarna (słoneczmika, czarnuszki, sezamu)
trochę oleju do posmarowania ciasta

Składniki na zaczyn wymieszać. Zostawić na 8 godzin (można na dłużej).
Po tym czasie dodać resztę składników. Wyrobić. Ciasto lekko natłuścić. Zostawić w misce na 4 godziny. Potem uformować. Włożyć do większej keksówki na 1 godzinę. Piec w temperaturze 230 st 30 minut.
Jak ktoś woli twardszą skórkę to po 30 minutach wyjąć chleb z foremki i z powrotem włożyć do  piekarnika tylko należy zmniejszyć temperaturę do ok 150 stopni i ustawić na termoobieg. Czas 5-10 minut.
Smacznego!